Cetak

Farmasi

 

 

 

Unit Farmasi

Pengenalan:

Unit Farmasi adalah satu dari unit sokongan utama bagi program Pembangunan Kesihatan Keluarga .Unit Farmasi wujud dikesemua 9 klinik kesihatan dibawah Pejabat Kesihatan Daerah Klang. Kesemua Uunit Farmasi dikendalikan oleh Pegawai Farmasi dengan bantuan anggota sokongan farmasi yang lain. Hanya Unit Farmasi KK Pulau Indah dan Pulau Ketam sahaja dikendalikan oleh seorang Penolong Pegawai Farmasi kerana beban kerja yang rendah disana.

VISI

Memberikan perkhidmatan farmasi yang terbaik demi kesihatan dan kesejahteraan Negara

MISI

Menerajui perkhidmatan farmasi yang dinamik dengan memberi penekanan kepada tahap kewibawaan yang tinggi, profesionalisme dan kecemerlangan sejajar dengan aspirasi dan cabaran Negara

FUNGSI

Fungsi utama yang dilaksanakan oleh unit farmasi ialah pendispensan ubat kepada pesakit luar dan perolehan dan pembekalan ubat dan bukan ubat untuk dibekalkan kepada unit –unit pemesan di PKD Klang.

WAKTU OPERASI:

Semua Unit Farmasi di Pejabat Kesihatan Daerah Klang bermula operasi dari pukul 8.00 pagi hingga 5.00 petang setiap hari kecuali Hari Sabtu ,Ahad dan Cuti Umum ia ditutup. Bagi klinik "extended hour" iaitu di Klinik Kesihatan Pandamaran dan Klinik Kesihatan Klang ia dilanjut sehingga pukul 9.30 malam bagi Hari Isnin hingga Jumaat dan Sabtu dari pukul 8.00 pagi hingga 12.00 tengahari.

Perkhidmatan Yang Disediakan

BIL

PERKHIDMATAN KLINIK TERLIBAT WAKTU OPERASI
1.

Pengdispen Ubat Bagi Pesakit Luar dan Klinik Ibu dan Kanak-Kanak

Kesemua Klinik Kesihatan

8.00 Pagi Hingga

5.00 petang

2. Klinik MTAC ( Klinik Kepatuhan Terapi Ubat) Unit Farmasi Klinik Kesihatan Bukit Kuda

8.00 Pagi Hingga

1.00 Tengahari

3. Terapi Methadone Unit Farmasi Klinik Kesihatan Pandamaran

8.00 pagi hingga

1.00 Tengahari